biogroentenshine.nl

100 % natuurlijke GROENTEN

BLOG

Zondag 19 september 2021

De wintergroenten is ook al aardig aan het groeien. De boerenkool en de spruiten doen het dit jaar bijzonder goed.

Ok hebben we in het eerste poot pad al diverze soorten herfstui en knoflook gepoot.

zie onderstaande fotovideo.







Woensdag 15 september 2021

De gezaaide groenten van begin augustus staat in bloei.

Sommige zaaibedden die op een gunstige plek liggen kunnen zels al geoogst worden dus de komende weken volop groenten in de verkoop.

zie onderstaande fotovideo.







Woensdag 1 september 2021

De onderstaande fotovideo geeft een beeld van de huige stand van de groei van het pootgoed.

 







Dinsdag 31 augustus 2021

Afgelopen twee weken de middel late aardappelen gerooid de opbrengs was dit jaar een stuk minder dan voorgaande jaren maar de kwaliteit en smaak van de aardappelen was uitmuntend. Dit verbaasde ons wel gezien de weersomstandig van de afgelopen maanden.

Afgelopen week begonnen met de de derde zaaiperiode in te zaaien zodat deze gezien de korte duur van het kiemen op dit moment na ( 5 dagen zijn slabonen al zichtbaar ) is de verwachting dat halverwege de maand oktober ook dit geoogst kan worden. De zaden die we begin augustus in de grond hebben gedaan staan nu in bloei deze kunnen we zoals het er nu uitziet de komende twee weken weer oogsten geblazen.

De boerenkool en de spruiten die we begin augustus hebben gezaaid groeien ook als kool. (leuke woordspeling die voor deze groenten van toepassing is).

De paprika,aubergine en de pepers staan nu pas in bloei die hebben erg veel last van de wisselvallige weersomstandig heden.


Dinsdag 10 augustus 2021 

Na de plaag van de kraaien/ kauwtjes die alle zaaibedden leegtrokken en aanpikten waren we genoodzaakt om alles onder beschermingsnetten verder te kweken. Ook de weersomstandig waren niet in ons voordeel vooral de overvloed van water en de betrekkelijke kouden nachten speelde ons parten. Ondanks deze tegenslagen hebben we toch nog een redelijke opbrengst van de eerste  zaaiperiode gehad. Op dit moment zijn we bezig met de tweede zaai periode en zijn haast alle bedden weer opnieuw  ingezaaid met diversen groente. de komende week zullen we beginnen met de boerenkool en spruiten zaaien.

zie de foto video hieroder.








Maandag 28 juni 2021

De bedden die door de kraaien zijn leeg gevreten allemaal leeggehaald de bovenlaag los gemaakt en onkruid vrij gemaakt en gelijk maar weer nieuwe capuners en tuinbonen ingezaaid. Nu maar hopen dat we van deze bedden wel kunnen oogsten. De tomatenplantjes die we op 1 juni hebben gepoot krijgen hun eerte bloemenknopjes al. bij het inspecteren van de bedden slaboontjes ook al gezien dat de eerste peulvorming begint. De eerste knoflook is ook vandaag geoogst en hangt te drogen. Morgen wordt er ook begonnen met het oogsten van de uien.



Vrijdag 25 juni 2021

Vandaag gingen we met veel plezier richting tuin om 3 bedden tuinbonen en 2 bedden capucijners te gaan oogsten. Maar helaas toen we op de tuin aankwamen moesten we helaas constateren dat een hele grote zwerm kraaien alle peulen hadden leeg gevreten. Dus helaas geen oogst in de afgelopen 7 jaar hebben we hier nog nooit last van gehad. Gelukkig nog genoeg zaad hiervan in voorraad dus a.s. maandag deze bedden maar weer opnieuw gaan poten.

VRAAG heeft iemand een TIP om dit te voorkomen dan horen wij dit graag via een email.

Donderdag 27 mei 2021

De proef met het vroeg poten van de stamslaboon soort Purple Queen is geslaagd, deze soort stamslaboon doet het dus erg goed in koude en natte omstandigheden. Zie foto hieronder.














Donderdag 29 april 2021

De vroege aardappelsoorten die op 13 april zijn gepoot zonder voor te trekken zijn al zichtbaar.









Maandag 26 april 2021

Proef gedaan om een soort stamslaboon al zeer vroeg te poten om te kijken hoe deze het doet in te kouden weersomstandigheden. Normaal poot je de stamslabonen pas na half mei.

Vrijdag 16 april 2021

De 8 verschillende soorten aardappelen zijn gepoot. de 9e soort moet helaas nog even wachten want deze aardappel kan wat minder tegen te lage grondtemperatuur dus maar hopen op wat beter weers omstandigheden. zie de fotovideo hieronder.





Donderdag 15 april 2021

de verdere voorbereidingen gedaan van de 9 aardappel bedden. Deze bedden voor de tweede maal gefreesd tot 30 cm diepte zodat de aardappelen in lekkere losse grond kunnen groeien. dus nu hopen op een goede opbrengst. 

Woensdag 30 maart 2021

afgelopen week alle graspaden gemaaid. De aardappel pootbedden voor de eerste keer gefreesd zodat de volgende week de 9 soorten aardappelen gepoot kunnen worden na de tweede keer dat deze bedden gefreesd zijn. De gezaaide groenten in de eerste week van maart begint al lekker te groeien zie de fotovideo hieronder.







Dinsdag 9 maart 2021

afgelopen periode veel werk verzet alle zaaibedden opnieuw gemarkeerd. Dit was noodzakelijk na een bewuste rust periode van de grond in de winter. Toen de zaaibedden weer het juiste formaat hadden de bedden allemaal gefreesd zodat er gezaaid kon worden. De eerste groenten soorten o.a. de tuinbonen, capucijners, doperwten en de peultjes zijn nu reeds gezaaid. Zie de onderstaande fotovideo







De 1e week van maart 2021

De zaaibedden voor de 4 soorten tuinbonen, capucijners en doperwten zijn gefreesd en al deze soorten zijn in deze week ook gepoot. zie de fotovideo hieronder.







Woensdag17 februari 2021

Vandaag weer voor het eerst weer een hele middag in de tuin bezig geweest.

We zijn begonnen met een overlegje met Gerrald Nieboer van Shine+ de initiatiefnemer van de biogroententuin in het jaar 2014. 

Bij het controleren van de meerjarige groenten viel ons op dat de groenen asperges al hun kopje reeds boven de grond uit komen dus dat zal de eerste oogst worden voor het jaar 2021.







 

Alle oude groenten is verwijdert en deze was mooi afgestorven dus die zijn allemaal gemaaid zodat deze de komende week in de grond wordt verwerkt zodra we de grond gaan frezen. De tuinplanning voor het komende seizoen is reeds gemaakt zodat we weten waar we wat gaan poten en zaaien.  De drie verschillende soorten tuinbonen staan te trappelen om de grond in te gaan. De lange termijn weersberichten goed bekeken en zoals het er nu uitziet gaan ze de volgende week de grond in samen met de capucijners en de peultjes. Daarna zullen in de eerste week van april de 9 verschillende soorten aardappelen gepoot worden.

28 januari 2021

Al het pootgoed voor 2021 is besteld.

Het wachten is nu op wat beter weer zodat de grond gefreesd kan worden. Zodra dit gedaan is gaan we de tuinbonen, capucijners en de peultjes poten.